referencje
>
noty aplikacyjne
>
przemysł spożywczy >
automatyzacja receptur - przepis na sukces
30.12.2009
Automatyzacja receptur - przepis na sukces
Presja rynku wymusza nieustanną konieczność obniżania kosztów produkcji przy równocześnie rosnących wymaganiach dotyczących jakości produktów. Praktycznie jedyną drogą pozwalającą osiągnąć równocześnie te dwa
- sprzeczne – cele jest automatyzacja produkcji.
Jak się to robi w Askomie?
Niezależnie od wielkości, system sterowania wymaga profesjonalnego podejścia do jego projektowania. Proces projektowania rozpoczyna się od określenia i zapisania wymagań stawianych systemowi przez użytkownika (URS – ang. User Requirements Specification). Następny krok to stworzenie opisu funkcjonalnego systemu (FDS – ang. Functional Design Specification), który podlega zatwierdzeniu przez przyszłego użytkownika. Dopiero po wykonaniu tych kroków rozpoczyna się „właściwe” projektowanie systemu sterowania: analiza możliwych rozwiązań i wybór optymalnej konfiguracji systemu, tworzenie bazy wejść/wyjść, projektu elektrycznego i AKP, oprogramowania aplikacyjnego sterowników oraz komputerowych stacji operatorskich.
Projektowanie kończy się pierwszą weryfikacją systemu – testami odbiorowymi w siedzibie wykonawcy (FAT – ang. Factory Acceptance Tests). To dla użytkownika pierwsza okazja by zweryfikować funkcjonowanie systemu jako całości, a równocześnie okazja do wprowadzenia ostatnich zmian przed instalacją systemu na linii produkcyjnej. Kolejna faza to montaż systemu na obiekcie i próby pomontażowe. Po nich przychodzi czas na próby funkcjonalne, a następnie technologiczne i ostateczną weryfikację funkcjonowania systemu w testach odbiorowych (SAT – ang. Site Acceptance Tests).
To długa droga, ale jedyna gwarantująca powodzenie, co potwierdzają liczne zakończone sukcesem projekty zrealizowane przez firmę Askom – zarówno w przemyśle spożywczym, jak i w innych branżach.
Nota
aplikacyjna:
pobierz
Format: PDF (100 KB)
wstecz |